Välkomna till Stöckestallet

NYHETER 2016

Idag satt mamma och jag och diskuterade tillskott till hästarna och i detta inlägget så skall vi fokusera på lilla Arne  , vi köper till 90 % våra tillskott från Pegasus hästshop och de handlar från NAF ( http://www.naf-equine.eu/uk/index.jsp) vi tycker att bra foder skall sköta det mesta för hästarna , men tillskott är nördvändigt i vissa fall.

Arne är mycket känslig i magen , när han får för mycket foder så blir han dålig i magen och går och småpruttar hela tiden , får han havre och betfor så blir det ännu värre ,Arnes kolikattacker är så fruktansvärda att man försöker med alla knep hålla honom frisk .

Innan vi förstog vad som Arne inte tålde så fick han äta vad alla andra hästarna äter , havre , betfor , vitaminer och saltsten , men efter Arnes fång/ hovbensrotation under 2015 så har vi helt ändrat foder till honom.

Det är inte enkelt att veta vad hästar som Arne skall äta , jag har pratat med minst 3 veterinärer och de har alla olika inställning till vad som hästar som har problem med magen skall äta för att tillfriskna.

Efter mycket efterforskningar på internet om fång/hovbensrotationer / magproblem/socker i foder så bestämde Mona och jag oss för en linje i Arnes fodring och har hela året har vi följt detta slaviskt , varje dag i 365 dagar så har Arne ätit samma sak.

Arne äter nu ingen saltsten ( nu när han tränar kan han få elektrolyter efter hård träning)

Arne äter Ponnyhö i lite mera kvantitet eller extremt bra hö, men jättelite  ,då vi vill att Arnes mage skall jobba lite hela tiden så äter han mest ponnyhö.

Arne äter helt sockerfritt foder som tillverkas i tyskland och kan beställas med posten från Zooplus  , fodret är speciall tillverkat för hästar med fång eller som inte kan äta socker.

Det blir inte billigt , men det är BRA.

Arne äter linfröolja varje dag och han äter ochså biotin varje dag.

Arne äter till magen GastriVet varje dag http://www.naf-equine.eu/uk/veterinary-support

Vi har nu efter friskskrivning påbörjat att införa lite vitaminer i kosten till Arne.

Att fodra och friskhålla en ponny med dessa problem är inte lätt eller billigt , men våran plan som vi nu följer har fungerat och nu gäller det bara att det fungerar när Arne skall börja tävla och magen blir mera stressad , det kommer bli många gånger med Mona och Jag lyssnar på Arnes lilla mage

Detta gör att Arnes maträckning varje månad är skyhög , men det som räknas är att allt fungerar.

Ha det jättebra

MVH Susanne

5. feb, 2016